Yleistä tietoa koripallosta ja sen suosiosta Suomessa vuonna 2021

Koripallon historia juontaa vuoteen 1891, kun erästä kanadalaista opettajaa, James Naishmilleä kehoitettiin kehittelemään jokin laji, jota voitaisiin pelata myös talvisin ja myös sisätiloissa. Naishmille halusi kehitellä lajin, jossa ei olisi taklauksia tai fyysistä kontaktia vaan pelissä tulisi olla pikemminkin taitoa voiman sijaan. Tämän vuoksi hän halusi maalikorien olevan ylempänä seinällä/seinillä, toisin kuin esimerkiksi jalkapallomaali maan tasalla. Koripallon säännöt tulivat ensimmäistä kertaa painetuksi 1892 tammikuussa. Tämän jälkeen Naishmillen koululla käytiin myös ensimmäinen virallinen ottelu. Tässä ottelussa mittelöi keskenään opettajat vastaan oppilaat. Opettajat hävisivät oppilaille tuloksin 5-1. Otteluissa käytettiin vielä näinä aikoina jalkapalloa oikean koripallon sijaan. Koripallossa käytettiin ensin jalkapalloja, ja koreina toimi kaksi luumukoria, jotka naulattiin seinille koulun liikuntasaleissa. Pallot muuttuivat jalkapalloista lajille sopivimmiksi vuonna 1894. Koripallo levisi nopeasti myös Yhdysvaltoihin ja alle kymmenessä vuodessa tästä lajista kiinnostuttiin monissa oppilaitoksissa ja urheiluseuroissa.

Koripallon historian havinaa meillä Suomessa

Meille tänne Suomeen koripallo rantautui Vilho Nuorevan mukana 1927–1930 lähteestä riippuen, eli meillä koripalloa on pelattu jopa 1900-luvun ensimmäisistä vuosikymmenistä lähtien. Pelissä pallo heitettiin umpikoriin ja pallon sinne osuttua, se otettiin sieltä pois joko kepillä tai riu’ulla. Lajin rantauduttua Suomeen sitä pelattiin lähinnä pääkaupunkiseudulla mutta pian tämä laji löysi myös muualle maahan 1940-luvulla. Koripallon menestysvuosina Suomessa voitaisiin pitää 1960-lukua, kun Suomen koripallomaajoukkue läpäisi pääsynsä kesäolympialaisiin karsintojen kautta ainoana suomalaisena palloilujoukkueena. Suomen koripallohistorian aikana on pidetty myös yhdet EM-kisat, jotka pidettiin vuonna 1967, jolloin Suomi sijoittui kuudenneksi. Vuonna 2017 suomenna on järjestetty koripallon EM-kisojen alkulohko Romanian, Turkin ja Israelin kanssa. Suomi esiintyi viimeisen kerran koripallon EM-kisoissa vuonna 2017.

Koripallon historian havinaa meillä Suomessa

Suomen kuuluisimpia nimiä koripallon maailmassa on Hanno Möttölä, Kalevi Sarkalahti ja Kari Liimo. Heidät kaikki oli varattu myös NBA:han. Muita samassa sarjassa olevia suomalaisia ovat Timo Saarelainen ja Petteri Koponen. Erittäin suuri merkitys suomalaisille oli Helsingin olympialaiset vuonna 1952, kun Suomi pääsi isännöimään kisaa. Koripallossa Suomi ei kuitenkaan päässyt loistamaan vaan hävisi kaikki kolmea otteluansa Neuvostoliittoa, Bulgariaa ja Meksikoa vastaan. Olympiakisojen jälkeen Suomi osallistui vielä neljä kertaa EM-kisoihin, joissa parhain sijoitus oli kymmenes (vuonna 1955). Suomen koripalloliitto on perustettu 1939.

Yleistä tietoa koripallosta

Niinkuin muissakin kenttäpeleissä, myös koripallossa tarkoituksena on saada enemmän pisteitä kuin vastustaja. Pelissä pelaajat syöttelevät palloa toisillensa ja kuljettavat sitä pompottamalla yhdellä kädellä lattian ja käden välillä, jolloin myös liikkuminen on samanaikaisesti sallittua. Yhteen koripallojoukkueeseen saa kuulua korkeintaan 12 pelaajaa joista 5 on yhtä aikaa kentällä. Koripallo-ottelussa ja on neljä kymmenen minuutin pituista erää (Kansainväliset säännöt). Jos neljännen erän jälkeen tilanne on tasan, silloin pelataan viiden minuutin pituinen jatkoerä, jotta voittaja saataisiin selville. Palloa on pelattava käsin, sitä ei kuitenkaan saa tahallisesti lyödä nyrkillä. Pallo kädessä ei saa myöskään juosta eikä sitä saa tahallisesti potkaista jaloilla. Pelissä on myöskin aikarajoituksia, joista tärkeimpiä on se, ettei pelaaja saa pitää palloa käsissään viittä sekuntia kauempaa, sekä kolmen sekunnin alue, jossa vastustaja saa olla eninsään kolme sekuntia. Henkilökohtaisesta virheestä seuraa useimmiten rangaistus, joka on yleensä kaksi vapaaheittoa tai sisäänheitto vastajoukkueelle. Epäurheilijamaista käytöstä pidetään pahempana kuin henkilökohtaista virhettä. Koripallosta on tehty muunnelmana myös katukoripallo sekä pyörätuolikoripallo, josta on tullut erittäin suosittu urheilulaji kehitysvammaisten parissa. Nimensä mukaan sitä pelataan pyörätuoleissa ja säännöt ovat miltein samat normaalin koripallon kanssa.