Yhdysvaltain koripallomaajoukkue Dream Team

Vuonna 1992 järjestettiin kesäolympialaiset Espanjan Barcelonassa. Tuolloin Yhdysvallat kokosi olympiajoukkueeseensa ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa aktiivisista ammattilaispelaajista NBA:ssa (National Basketball Association) koostuneen koripallojoukkueen, joka sai lempinimekseen ”Dream Team”, unelmajoukkue. Moni amerikkalainen urheilutoimittaja on nimennyt kyseisen joukkueen kaikkien aikojen parhaaksi koskaan kasatuksi urheilujoukkueeksi. Päävalmentaja Chuck Dalyn, apuvalmentajinaan Lenny Wilkens, P. J. Carlesimo ja Mike Krzyzewski, johdolla joukkue päihitti vastustajansa olympialaisissa keskimäärin 44 pisteellä per ottelu voittaen Kroatiaa vastaan pelatussa loppuottelussa kultaa.

Joukkueen rakentaminen

Tavallisesti pelkästään amatööripelaajista koostunut Yhdysvaltain koripallon maajoukkue hallitsi kansainvälisen koripallon kilpailuja lajin ensimmäisten vuosikymmenten ajan. Yhdysvallat voitti lajissa seitsemän peräkkäistä olympiakultaa. Mutta 1980-luvun loppupuolelle saavuttaessa Yhdysvaltain amatöörit eivät enää pärjänneet kilpailuissa Neuvostoliiton ja Jugoslavian pitkän linjan ammattilaispelaajia vastaan. Vuonna 1989 kansainvälisen koripallon lajiliitto FIBA muokkasi sääntöjään ja salli Yhdysvaltojen koripalloliiton vahvistavan joukkuettaan myös NBA-pelaajilla Neuvostoliiton vastustuksesta huolimatta. Joukkueen kokoonpano oli ilmiömäinen tähtisikermä alkaen kolmesta koripallon kaikkien aikojen suurimpiin lukeutuvasta pelaajasta, Michael Jordanista, Magic Johnsonista ja Larry Birdistä. Mukana oli myös lannistumaton Charles Barkley sekä seitsemän muuta All-Stars-pelaajaa, David Robinson, Patrick Ewing, Karl Malone, Scottie Pippen, Chris Mullin, Clyde Drexler ja John Stockton sekä vielä kauden paras yliopistopelaaja ja tuleva NBA:n All-Star-pelaaja Christian Laettner.

Olympialaiset

Joukkue harjoitteli olympialaisia varten Monacossa kuuden päivän ajan harjoitellen kaksi tuntia päivässä ja pelaamalla näytösotteluilta muita maajoukkueita vastaan. Kentän ulkopuolella joukkue vietti aikaa nudistirannoilla, Monte Carlon kasinoilla sekä illastamalla kuninkaallisten kanssa. Eräässä harjoitussessiossa joukkue jaettiin kahteen ryhmään, sinisiin, joihin kuuluivat Johnson, Barkley, Robinson, Mullin ja Laettner, sekä valkoisiin, joissa pelasivat Jordan, Malone, Ewing, Pippen ja Bird. Drexler ja Stockton olivat loukkaantumisten takia sivussa. Valmentaja Daly käski joukkueita antamaan harjoituspelissä kaikkensa. Michael Jordan kertoi myöhemmin harjoitusottelun olleen paras peli, jonka hän on koskaan pelannut, ja Sports Illustrated luonnehti ottelua parhaaksi peliksi, jota kukaan ei koskaan nähnyt. Olympialaisten ensimmäisen ottelun Dream Team pelasi Angolaa vastaan, ja voitti pelin lopulta 116–48. Suurimman vastuksen joukkueelle antoi loppuottelussa kaatunut Kroatia, joka jopa johti ensimmäisellä puoliskolla hetken aikaa peliä, kunnes kaatui lopulta selvästi. Kroatian lisäksi ainoastaan Kuuba sai pidettyä piste-eron alle 40 pisteessä.

Olympialaiset

Koripallon suosion räjähtäminen

Alkuperäinen koripallon Dream Team, vuoden 1992 Barcelonan olympiakultaa voittanut Yhdysvaltain koripallojoukkue oli ilmiö niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Vaikka joukkue hallitsikin pelejä ylivoimaisesti voittaen kaikki kahdeksan vastustajaansa keskimäärin 44 pisteellä, tärkeämpää oli kuitenkin se, että ensimmäistä kertaa NBA-tähdistä koostettu Yhdysvaltain Dream Team näytti, mitä koripallo voi kaikkein hienoimmillaan olla, ja koko maailma innostui. Vuodesta 1992 lähtien koripallon suosio räjähti kaikkialla maailmassa ja nousi asemaan, jossa se uhkaa aidosti jalkapalloa maailman suosituimpana urheilulajina. Suuri osa tästä suosiosta on vuoden 1992 Dream Teamin ansiosta, kun se veti puoleensa faneja ja seuraajia kaikkialla. Joukkueen päävalmentaja Chuck Daly vertasi Dream Teamia yhdistelmäksi Elvistä ja Beatlesia. Hän kertoi, että joukkueen kanssa matkustaminen oli kuin matkustamista kahdentoista rocktähden kanssa.

Ylivoimainen esitys

Dream Teamin vastustajilla ei ollut olympialaisissa mitään mahdollisuutta, mutta he eivät edes välittäneet. Eräs pelaaja nähtiin viittilöimässä kameraa käsissään pitävälle joukkuetoverilleen vaihtopenkillä, kun hän yritti vartioida Magic Johnsonia ja saada itsestään hyvää kuvakulmaa hänen kanssaan. Kun joukkue päihitti loppuottelussa Kroatian 117–85, valmentaja Daly sanoi, että vastustajat tiesivät pelaavansa maailman parhaita pelaajia vastaan ja voivat nyt mennä kotiinsa ja kertoa loppuikänsä lapsilleen tarinoita, että he pelasivat Michael Jordania, Magic Johnsonia ja Larry Birdiä vastaan.