Värikäs Dennis Rodman

Dennis Rodman on yksi kaikkien aikojen parhaista levypallon riistäjistä ammattilaiskoripalloilun historiassa. Hänen levypallon riistotaitojaan on verrattu sellaisiin legendoihin kuten Wilt Chamberlain, Moses Malone ja Bill Russell, jotka kaikki olivat kuitenkin Rodmania pidempiä ja painavampia pelaajia. Sports Illustrated -lehdessä Rodmania on kutsuttu koripalloneroksi, päättäväiseksi pelin analysoijaksi ja kiihkeäksi puolustajaksi. Rodman johti NBA:n levypallotilastoja usean peräkkäisen vuoden ajan ja vei joukkueensa viiteen NBA-mestaruuteen.

Monipuolinen viihdetaiteilija ja pelaaja

Dennis Keith Rodman syntyi New Jerseyn Trentonissa 13. toukokuuta 1961. Hän opiskeli Cooke County Junior Collegessa vuosina 1981–83 sekä Southeastern Oklahoma State Universityssä vuosina 1983–86. Ammattilaisurallaan hän edusti Detroit Pistonsia vuosina 1986–93, San Antonio Spursia 1993–95, Chicago Bullsia 1995–98, Los Angeles Lakersia 1999 ja Dallas Mavericksia vuonna 2000. Näiden lisäksi hän on toiminut myös muun muassa kirjailijana ja näyttelijänä. Dennis Rodmanin uran edetessä hän alkoi saada enemmän huomiota kentän ulkopuolisilla toimillaan. Rodman pääsi urheilusivun lisäksi otsikoihin muuallakin sateenkaaren väreihin värjätyn tukkansa, lukuisten tatuointiensa, homobaareissa annettujen haastattelujen sekä värikkäiden suhteiden esimerkiksi Madonnan ja Carmen Electran kanssa aiheuttamien kohujen vuoksi. Rodman korostaa jatkuvasti normaalista poikkeavaa imagoaan. Hiukset, tatuoinnit, useat lävistykset ja naisten vaatteisiin pukeutumiset ovat osa hahmoa, joka on yhtä paljon viihdetaiteilija kuin pelaaja.

Ammattilaisura

Ammattilaisura

Menestyksekkään yliopistokoripallovaiheen jälkeen Rodman varattiin Pistonsiin, jonka mestaruusvuosien menestyksessä hänen roolinsa oli merkittävä. Rodman valittiin NBA:n parhaaksi puolustajaksi kausilla 1989–90 ja 1990–91 ja seitsemän kertaa liigan tähtikentälliseen puolustajaksi, minkä lisäksi hänestä kehittyi erittäin ansioitunut levypallojen riistäjä. Vaikka hänen ponnistuskykynsä ei ole mitenkään erityinen, hänen ajoituksensa, sinnikkyytensä ja tahtonsa yhdistettynä hänen taitoonsa hermostuttaa vastustajia pitämällä kiinni, tarrautumalla ja tönimällä tekivät Dennis Rodmanista yhden liigan parhaista levypallon riistäjistä. Hän oli pistetaulukon kärjessä otetuissa levypalloissa per peli seitsemän kautta putkeen vuodesta 1991 vuoteen 1998. Koko NBA:n neljäntoista pelikautensa aikana hän otti yhteensä huimaavat 11 954 levypalloa. Detroit Pistonsissa viettämänsä ajan jälkeen Rodman pelasi pari kautta San Antonio Spursissa ennen kuin hän siirtyi Chicago Bullsiin. Bullsin vuosien aikana Rodmanin kiihkeän tunnepitoiset esitykset kentällä ja erikoinen käytöksensä kentän ulkopuolella tekivät hänestä kansallisen kuuluisuuden Yhdysvalloissa. Sen lisäksi, että Rodman vastusti jatkuvasti valmentajien ja liigaviranomaisten auktoriteettia, hän hankki iholleen runsaasti tatuointeja, otti lävistyksiä ja vaihtoi hiustensa väriä melkein päivittäin. Lisäksi hänet yhdistettiin villien juhlien värittämään elämäntyyliin ja hänellä oli romansseja muun muassa Madonnan kanssa ja hän vei vihille Baywatchista tutun kaunottaren Carmen Electran.

Huippuvuodet ja uran hiipuminen

Bullsin valmentaja Phil Jackson ja joukkueen supertähti Michael Jordan seurasivat huolestuneena Rodmanin käytöstä, mutta Rodman tuntui aina nousevan tilanteen herraksi kentällä, varsinkin kun tarvittiin tärkeiden tilanteiden levypalloja. Hän pelasi erittäin tärkeässä roolissa kolmessa viimeisessä Bullsin NBA-mestaruudessa niin sanotulla Jordanin aikakaudella 1990-luvulla. Rodmanin viimeisillä kausilla NBA:ssa hänen suorituksensa jäivät huomattavasti merkityksettömämmiksi, hän pelasi Los Angeles Lakersissa kaudella 1998–1999 kaksikymmentäkolme ottelua ja kaudella 1999–2000 Dallas Mavericksin riveissä kaksitoista ottelua. NBA-uransa jälkeen hän jatkoi koripalloa vielä alempien tasojen ammattilaisliigoissa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Huippuvuodet ja uran hiipuminen

Koripallon lisäksi Dennis Rodman on kokeillut taitojaan näyttelijänä elokuvissa sekä ammattilaispainijana, mutta kumpikaan näistä aloista ei osoittautunut erityisen menestyksekkääksi hänen osaltaan. Rodman on lisäksi kirjoittanut tai toiminut osakirjoittajana kolmessa omaelämäkerrassa. Rodman on pyrkinyt takaisin julkisuuden valokeilaan osallistumalla useisiin erilaisiin tosi-tv-ohjelmiin, minkä lisäksi hän sai kyseenalaista mainetta tavatessaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin koripallon näytösottelun yhteydessä