Tunnetuimmat koripallojoukkueet

Tunnetuimmat koripallojoukkueet

New York Knicks, eli tutummin Knicks on vuonna 1946 perustettu yhdysvaltalainen ammattilaiskoripalloseura, joka pelaa NBA-liigassa. Joukkue on vuosien saatossa kahminut mainetta ja kunniaa, voittaen esimerkiksi kaksi kertaa NBA-mestaruuden vuosina 1970 ja 1973. Los Angleles Lakers on 1946 perustettu, sittemmin vuonna 1947 nimensä nykyiseksi vaihtanut erittäin menestynyt koripallojoukkue. Los Angeles Lakers pelaa NBA-sarjassa ja on voittanut NBA-mestaruuksia yhteensä peräti jopa mahtavat 16 kertaa. San Antonio Spurs on NBA-liigassa pelaava joukkue, joka perustettiin vuonna 1967. san Antonio Spurs pelaa läntisen konferenssin lounaisessa divisioonassa. NBA-mestaruuksia joukkue on voittanut yhteensä viisi kappaletta. Lisäksi muita mestaruuksia joukkueelta löytyy mainittavat 28. Golden State Warriors pelaa NBA-liigassa ja on perustettu vuonna 1946. Warriors pelaa Läntisen konferenssin Tyynenmeren divisioonaa ja sen kotiareena sijaitsee Kaliforniassa. NBA-Mestaruuksia Golden System Warriors on voittanut 6. Lisäksi joukkue pitää hallussaan useita Divisioonan mestaruuksia sekä Konferenssin mestaruuksia. Boston Celtics joukkue on perustettu myös vuonna 1946. Joukkue pelaa NBA-liigassa ja on kahminut voittoja hurjia määriä! Ennätykselliset 16 kertaa NBA-mestaruuden, 22 kertaa divisioona mestaruuden sekä 21 kertaa konferenssin mestaruuden.

Suomen suurimman koripallojoukkueen titteliä kantaa Susijengi. Joukkueen pelipaidoista löytyy Suomalaisittain väreinä sinistä ja valkoista, sekä joukkueen tunnuksena on susi, joka edustaa suomalaisuutta, sisukkuutta sekä iloisuutta. Joukkue pelaa Suomen koripalloliiton alaisuudessa. Susijengi on selviytynyt Euroopan-mestaruuskilpailuihin yhteensä 16 kertaa ja maailmanmestaruuskilpailuun kerran. Mitaleille joukkue ei näissä kilpailuissa ole yltänyt, mutta Suomalaisella sisukkuudellaan pärjännyt kuitenkin hyvin.

Koripallon historia

Koripallo on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa koripallon niin kutsuttu isä James Naismith työskenteli liikunnanopettajana. James Naismith keksi koripallon eräänä kauniina joulukuisena päivänä vuonna 1891 tehtyään oppilailleen pallopelin, jossa maaleina käytettiin kahta persikkakoria. Näistä koreista nykyisin kaikkien tuntema koripallo sai siis kuuluisan nimensä. Pelin keksittyään Naismith kirjoitti peliin kolmetoistaosaiset säännöt, jotka ilmestyivät tammikuussa 1892 painettuina versioina. Kaksi kuukautta sääntöjen ilmestymisen jälkeen pelattiinkin Naismithin koulussa jo ensimmäisen virallinen koripallo-ottelu. Alkuun ottelussa käytettiin jalkapalloa, mutta vuoden 1894 aikana käyttöön otettiin varsinainen oikea koripallo.

Koripallon suosio on kasvanut tasaisesti ja toisen maailmansodan jälkeen peli alkoi tulla ihmisille varsin tutuksi niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa. Suomessa koripalloa on pelattu aina 1900-luvulta alkaen, mutta laji oli keskittynyt pitkään Helsinkiin ja muualle pääkaupunkiseudulle, kunnes 1940-luvun jälkeen se alkoi pikkuhiljaa levitä myös muualle suomeen. Koripallon suosion räjähdys tapahtui kuitenkin vasta vuonna 1980 kaapelielevisioiden myötä ja kasvavan näkyvyyden ansiosta koripallo nousi äkkiä ihmisten keskuudessa, huimaan suosioon! Koripallo onkin aina siitä asti niittänyt suosiotaan ja se on nykyään maailmalla yksi suosituimmista urheilulajeista.

A picture containing fence, outdoor, building, metal

Description automatically generated
Koripallon historia

Koripallo urheilulajina

Koripallo urheilulajina on varmasti jokaisen tuntema ja monen koulussa tai vapaa ajalla harrastama laji. Koripallo tunnetaan maailmanlaajuisesti ja sitä pelataankin varmasti miltei jokaisessa maassa, enemmän tai vähemmän. Tämä pääasiassa sisällä pelattavaa laji on kontaktilaji, mutta poikkeuksena useaan muuhun kontaktilajiin, koripallossa taklaukset eivät ole sallittuja missään muodossa.

Koripallon viralliset säännöt ovat tarkat ja monimuotoiset, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan pelaajia tarvitaan 5 kentälle, palloa käsitellään aina käsin pompottelemalla, syöttämällä, heittämällä ja vierittämällä, pallo kädessä ei siis saa juosta, eikä palloa käsitellä koskaan jaloilla. Päämääriä on vain yksi, eli saada kuljetettua edellä mainituilla keinoilla pallo korin luo ja pussittaa se sisään! Koripallo on mukava, mutta toisaalta myös varsin haastava joukkuelaji, jossa tarvitaan sekä taitoa että fyysistä kuntoa. Laji on ehdottomasti vahvaa tiimityöskentelyä, joten se kysyy pelaajalta myös kykyä toteuttaa joukkuepelaamisen taktiikoita.