Rantalentopallo

Rantalentopallo eli beach volley on joukkueurheilulaji, jossa kaksi kahden pelaajan joukkuetta kilpailee hiekkakentällä, joka on jaettu verkolla kahteen osaan. Kentän koko on kahdeksan kertaa kahdeksan metriä ja kenttäpuoliskojen välissä oleva verkko sijaitsee samalla korkeudella kuin lentopallossa. Rantalentopallo on ollut olympialaji vuoden 1996 Atlantan olympialaisista lähtien.

Samoin kuin sisätiloissa pelattavassa tavallisessa lentopallossa, pelin tavoitteena on lyödä pallo verkon yli ja saada se osumaan maahan vastustajan kenttäpuoliskolla sekä yrittää samalla torjua vastustajan yritys. Joukkueella on käytössään kolme kosketusta pallon palauttamiseksi verkon yli. Sisälentopallosta poiketen torjunta lasketaan rantalentopallossa yhdeksi kosketukseksi. Pallo laitetaan peliin syöttämällä. Tämä tapahtuu lyömällä pallo kentän takaa vastustajan puolelle verkon yli, jonka jälkeen vastapuolen pelaajat pyrkivät palauttamaan pallon takaisin toiselle puolella. Tätä jatketaan, kunnes pallo osuu maahan toisen joukkueen kenttäpuoliskolle, menee ulos kentästä tai sitä ei palauteta sääntöjen mukaisesti toiselle puolelle.

Pallotteluvuoron voittava joukkue saa yhden pisteen ja aloittaa syöttämällä seuraavan pallon. Kaikki neljä pelaajaa syöttävät samassa järjestyksessä koko ottelun ajan. Syöttövuoro vaihtuu aina niin, että pisteen voittava joukkue syöttää seuraavana. Ottelun voittaa se joukkue, kumpi saa ensin kaksi erävoittoa. Erän voittaa ensimmäisenä 21 pistettä (15 pistettä finaalierässä) saava joukkue vähintään kahden pisteen erolla toiseen joukkueeseen nähden.

Historia

Lentopalloa pelattiin hiekalla tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1915 Waikiki Beachilla Hawaijilla Yhdysvalloissa. Vuonna 1920 uudet aallonmurtajat Kalifornian Santa Monicassa muodostivat suuren hiekka-alueen yleiseen käyttöön, mikä mahdollisti osaltaan rantalentopallon pelaamisen kehittymisen alueella. Alueelle alkoi pian ilmestyä ensimmäisiä kiinteitä verkkoja ja ihmiset alkoivat pian pelata huvin vuoksi rannan julkisilla alueilla sekä yksityisillä rantaklubeilla. Näitä klubeja syntyi Santa Monican alueelle yksitoista vuoden 1922 lopusta alkaen. Ensimmäiset klubien väliset kilpailut järjestettiin vuonna 1924.

Rantalentopallo levisi Eurooppaan 1930-luvulla. Seuraavan vuosikymmenen lopulla pelattiin kaksinpeliturnauksia Santa Monican rannoilla pokaaleista. Ensimmäiset varsinaiset palkinnot jaettiin vuoden 1948 turnauksessa Los Angelesissa, jossa turnauksen parhaat joukkueet saivat laatikollisen Pepsiä. Santa Monicassa yritettiin käynnistää rantalentopallon ammattilaisliigaa 1960-luvulla, mutta hanke epäonnistui. Ranskassa järjestettiin kuitenkin ammattilaisturnaus 30 000 frangin palkintorahoilla.

Rantalentopallon suosio alkoi kasvaa huimasti 1980-luvun näkyvien pelaajien myötä. Heitä olivat muun muassa Sinjin Smith, Randy Stoklos ja Karch Kiraly, joka voitti rantalentopallon olympiakultaa, kun siitä kisattiin ensimmäistä kertaa vuoden 1996 olympialaisissa. Aiemmin Kiraly oli voittanut kaksi olympiakultaa Yhdysvaltojen miesten sisälentopallojoukkueessa. Maailman ensimmäiset rantalentopallon maailmanmestaruuskisat pelattiin Rio Janeirossa Brasiliassa vuonna 1987. Smith ja Stoklos voittivat kisat.

Suomalaisia rantalentopalloilijoita

Kuuluisimpia ja menestyneimpiä suomalaisia rantalentopalloilijoita ovat jo yhteisen uransa lopettaneet Erika ja Emilia Nyström. Nyströmit ovat Muuramessa vuonna 1983 syntyneet identtiset kaksoset, joista nuorempi Emilia on 177 cm pitkä ja vanhempi Erika 178 cm. Sisarukset pelasivat yhdessä kaikkiaan 157 maailmankiertueen turnausta, mikä on kiertueen kaikkien aikojen suurin määrä.

Erika ja Emilia Nyström voittivat junioreiden ja nuorten Euroopan-mestaruuden ja aikuisten kilpailuissa heidän paras sijoituksensa oli Berliinin EM-kisojen pronssi, mikä oli myös ensimmäisen suomalainen aikuisten arvokisamitali lentopallossa ja yhä paras suomalaisten saavuttama sijoitus lentopallon arvokisoissa.

Suomen mestaruuden rantalentopallossa siskokset voittivat vuosina 2002, 2004, 2005, 2006, 2008 ja 2009, joiden lisäksi he olivat hopealla vuosina 2000 ja 2001. Lentopallon maailmankiertueella heidän paras osakilpailusijoituksensa oli kolme kertaa saavutettu viides sija. Nyströmit jäivät niukasti ulos Pekingin olympialaisista vuonna 2008 sekä Lontoosta vuonna 2012. Rion olympialaiseen kaksikko ei enää tavoitellut paikkaa, sillä loukkaantumiset värittivät heidän viimeistä kauttaan. Sisarukset lopettivat yhteisen uransa vuonna 2015, mutta Erika palasi kentille vuonna 2017.