Nba-tähti haastaa erdoganin osa 2


Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa puhuttiin koripallojoukkue New York Knicksin tulevasta näytösottelusta Lontoossa ja siitä, että yksi joukkueen tähdistä, turkkilaissyntyinen Enes Kanter ei uskalla matkustaa paikalle, koska hän pelkää turkkilaisten vakoojien salamurhaavan hänet turkin presidenttiä koskevien lausuntojensa vuoksi. Käytiin myös läpi sitä, että Kanter vierailee usein Pennsylvaniassa maanpaossa asuvan ja Turkissa vallankaappausyrityksestä syytetyn Fethullah Gulenin luona.Kanter kertoi olleensa Gulenin luona vallankaappausiltana rukoilemassa rauhan puolesta. Tämä kommentti ärsyttää luultavasti monia Turkissa, vallankaappauksen pääsuunnittelija olivat Gulenin seuraajia, jotka määräsivät tankkeja ja lentokoneita protestoijia vastaan, jolloin 251 ihmistä kuoli, mukaan lukien runsaasti sotilaita ja 60 poliisia. Tämän jälkeen yli 60 000 ihmistä on vangittu Turkin hallituksen toimesta – toimittajia, akateemikkoja, poliittisia vastustajia ja niitä, jotka ilmaisevat vastakkaisia mielipiteitä tai ovat mukana Gulenin liikkeessä.

Kova kontrolli

Toisinajattelijoiden hiljentämiseksi Erdogan on pikkuhiljaa ajanut Turkkia kohti autoritääristä järjestelmää kontrolloimalla armeijaa, tuomioistuimia, mediaa ja internetiä. Kanter on myös Hakan Sukurin ystävä, joka on yksi Turkin tunnetuimmista urheilijoista, vuoden 2002 MM-kisojen sankari ja monien Euroopan jalkapalloliigojen veteraani. Sukur lähti turkista vuotta ennen vallankaappausta vaistoten maassa vallinneen levottomuuden ja elää nyt maanpaossa Kalifornian Palo Altossa, missä hän toimii leipomon omistajana. Sukurin poliittiset siteet ja asema tekivät hänestä Erdoganin laajalle levinneen epäluottamuksen kohteen. Eräs toinen turkkilainen kuuluisa urheilija, Hidayet Turkoglu, joka pelasi NBA:ssa ja toimii nyt Erdoganin neuvonantajana, kritisoi hiljattain Kanteria. Turkoglu sanoi Twitterissä, että Kanterin esteenä Isoon-Britanniaan matkustamiselle eivät ole tappouhkaukset, vaan passi- ja viisumiongelmat. Hänen mukaansa tämä on pitkään tiedossa ollut totuus, ja Kanter vain yrittää saada huomiota järjettömillä syytöksillä ja poliittisilla huomioillaan. Vastineeksi tähän Kanter lähetti Instagram-tililleen kuvan, jossa näyttäisi olevan hänen matkustusasiakirjansa, jonka yhteyteen hän kirjoitti, ettei kyseessä ole viisumiongelma ja että hän voisi matkustaa Lontooseen. Kanter syytti vielä Turkoglua joko harhaiseksi tai Erdoganin sylikoiraksi. Kanter kertoo, että Knicks oli ehdottanut Kanterille, että hänen matkansa Lontooseen rajoittuisi tiukasti saliin ja hotelliin turvasyistä. Kun Kanter kertoi päättäneensä jättää matkan väliin, joukkue kertoi tämän johtuvan määrittelemättömästä viisumiongelmasta, mutta Kanter kiisti tämän.

Kanter kiistää viisumiongelman

Kanter sanoi menneensä hämilleen joukkueen ilmoituksesta. Hän kertoo, että hänellä on matkustusasiakirjat ja vihreä kortti, ja hän voi mennä minne tahansa. Hän olettaa, että Knicks haluaa irrottautua politiikasta ja Kanterin kannoista voidakseen välttää negatiivista energiaa joukkueen ympärillä. Kanter on Turkin kansalainen, mutta hänen passinsa peruutettiin vuonna 2017. Hänen yhdysvaltalaiset matkustusasiakirjansa mahdollistavat hänen liikkumisensa Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan. Kun Lontoon pelistä sovittiin, NBA hankki asiakirjat Kanterin puolesta.

Kanter kiistää viisumiongelman

Joukkueen tiedottaja Mike Bass kertoo, että NBA:ssa on pelattu satoja pelejä Yhdysvaltain ulkopuolella, ja nyt käsillä oleva tilanne on hyvin ainutkertainen ja odottamaton. Kanter pelasi suurimman osan kautta aloittajana, mutta menetti paikkansa, kun joukkue päätti keskittyä nuorempien pelaajien kehittämiseen. Hänen heikko puolustuspelinsä teki päätöksestä helpompaa. Kanter syntyi Sveitsissä, missä hänen isänsä opiskeli, mutta hän on kasvanut Turkissa. Loistettuaan Turkin maajoukkueessa hän ilmoittautui opiskelemaan Kentuckyn yliopistoon vuonna 2010, mutta hän ei voinut pelata NCAA:ssa Turkin ammattilaisjoukkuetaustansa vuoksi. Vuoden 2011 NBA:n varaustilaisuudessa hänet valittiin tilaisuuden kolmantena Utahin joukkueeseen, mistä hänet kaupattiin Oklahoma Cityyn vuonna 2015, ennen kuin Knicks hankki hänet vuonna 2017 vaihdossa Carmelo Anthonyyn. Hän kesän 2019 jälkeen vapaa agentti pelattuaan viimeisen vuotensa 18,6 miljoonan dollarin sopimuksestaan. Vastakohtana kovaäänisyydelleen ihmisoikeusasioissa Kanter tunnetaan joukkuetovereidensa keskuudessa hupsuttelijana.