Nba-tähti haastaa erdoganin osa 1

Lähes puolen vuoden ajan Knicks on odottanut heidän 17.1. tapahtuvaa kohtaamistaan Washington Wizardsia vastaan Lontoossa, missä muut juhlallisuudet tuovat mieleen All-Star-viikonlopun joukkueen vähemmän loisteliaista otteista huolimatta. Yksi joukkueen jäsenistä näkee matkan kun kuitenkin uhkana ja aikoo katsoa sen sohvaltaan New Yorkissa. Knicksin keskushyökkääjä Enes Kanter, joka on kotoisin Turkista, sanoi tänä viikonloppuna päättäneensä jättää pelin väliin, koska hän pelkää henkensä edestä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kovaääninen kriitikko pelkää turkkilaisten vakoojien tappavan hänet muuten Lontoossa. Tämä on dramaattinen eskalaatio hänen pitkäaikaisessa kritiikissään Erdogania vastaan ja heijastuma siitä, kuinka Kanter on päättänyt käyttää mainettaan urheilijana poliittiseen aktivismiin, jonka hän kokee merkittäväksi. Hänen aktivisminsa on tehnyt hänestä tärkeän hahmon autokraattista hallitusta vastustavalle oppositiolle. NBA tarjoaa suuren alustan jakaa tietoa ihmisoikeusrikkomuksista Turkissa ja antaa ääni tuhansille sorretuille ihmisille, Kanter sanoi haastattelussa. Tämä alusta antaa hänen julkistaa mielipiteensä.

Turkki kiistää uhan

Turkkilaiset viranomaiset ovat sanoneet hänen kommenttiensa olevan perusteettomia, mutta Kanter sanoo pelon olevan aitoa ja henkilökohtaista. Hän sanoo, että tappouhkauksia on tullut enemmän ja enemmän joka päivä hänen viimeisten kommenttiensa jälkeen. Kanter kertoo olleensa aidosti peloissaan. Maaliskuussa hänen professorina toimiva isänsä Mehmet Kanter saattaa saada viidestä kymmeneen vuoden vankeusrangaistuksen, kun häntä syytetään jäsenyydestä ryhmässä, jonka Turkin hallitus katsoo terroristiseksi. Toukokuussa 2017 Enes Kanter pidätettiin useiksi tunneiksi romanialaisella lentokentällä, kun Turkin hallitus peruutti hänen matkustusasiakirjansa. Myöhemmin tuona vuonna Turkin valtion omistama uutistoimisto ilmoitti, että syyttäjät haluavat määrätä Enes Kanterin vähintään neljän vuoden vankeuteen hänen loukattuaan Erdogania sosiaalisessa mediassa. Useiden viime vuosien aikana Kanter on saanut tappouhkauksia sosiaalisen median kautta. Hän ei pelkää, että Turkin toimijat tekisivät mitään ”hullu” New Yorkissa, mutta hän kertoo, ettei liiku koskaan ulkona kaupungilla yksin. Hän uskoo Lontoon olevan suurempi uhka, koska kaupungissa on enemmän turkkilaisia yhteisöjä, joista käsin vakoojat oletettavasti toimivat.

Kanterin perhe

Kanterin isä, äiti ja sisar ovat yhä Turkissa. Hän ei ole nähnyt heitä vuoden 2015 jälkeen, jolloin hänen mukaansa hallitus tuhosi hänen veljensä koulun, vangitsi hänen hammaslääkärinsä ja pidätti miehen sen jälkeen, kun hänen poikansa otti kuvan Kanterin kanssa. Vuolla 2016 Kanterin perheen taloon tehtiin ratsia, jolloin sieltä vietiin kaikki elektroniikka. Kanter on lopettanut yhteydenpidon heidän kanssaan, koska hän pelkää kostotoimia. Hänen veljensä Kerem pelasi koripalloa ammattimaisesti Ranskassa ja asuu nyt Chicagossa toivoen paikkaa NBA:n kehitysliigassa. Kanterin nuorin veli Ahmet pelaa lukiokoripalloa Atlantassa, ja hänen on määrä palata takaisin kouluun Turkissa vietetyn talviloman jälkeen. Kanter uskoo, etteivät hänen viimeaikaiset kommenttinsa – Erdoganin kutsuminen hulluksi, mielipuoleksi ja diktaattoriksi – vaaranna hänen perheensä turvallisuutta enempää.

Kanterin perhe

Kanter uskoo tilanteen olevan päinvastainen, ja että hänen kovaääninen kritiikkinsä turvaa hänen perheensä. Jos Turkin viranomaiset pidättävät hänen veljensä lentokentällä tai heittävät hänen isänsä vankilaan, Kanter sanoo vain korottavansa ääntään. Hän kertoo ilmoittavansa asiasta kaikille sanomalehdille ja tekevänsä siitä suuren jutun, jos näin käy. Kanterilla on läheiset suhteet Fethullah Guleniin, pappiin, joka on elänyt omaehtoisessa maanpaossa Pennsylvaniassa lähes 20 vuoden ajan ja jota Turkin hallinto on syyttänyt verisen vallankaappauksen suunnittelusta heinäkuussa 2016. Gulen on kiistänyt nämä syytökset. Kanter vierailee Gulenin luona kahden viikon välein, kun hän ei matkusta Knicksin kanssa. Vuosikymmenten ajan Gulenin Hizmet-liike on väittänyt yrittävänsä puskea maata kohti demokratiaa, koulutusta ja kulttuurillista avoimuutta. Mutta kriitikoiden mielestä liike on käyttäytynyt demokratian vastaisesti soluttaessaan jäseniään hallintoon vallankaappausta varten.