Lentopallo

Lentopallo on kuuden hengen joukkueilla yleensä sisätiloissa pelattava pallopeli, jossa on tarkoituksena lyödä ilmalla täytettyä palloa verkon yli puolelta toiselle, ilman että pallo koskettaa kenttää. Peli kehitettiin tenniksen ja koripallon pohjalta 1800-luvun lopussa Yhdysvalloissa, josta se kulkeutui Suomeen 1930-luvulla. Lentopallon kansainvälisen lajiliiton jäsenmaita on 220, mikä tekee siitä laajimmalle levinneen KOK:n tunnustaman lajin. Olympialajina lentopallo on toiminut vuodesta 1964 alkaen.

Lentopallon historia ja matka Suomeen

Vuonna 1895 Yhdysvaltojen Massachusettsissa Holyokessa paikallisen YMCA:n liikuntaopetuksen johtaja William G. Morgan kehitti uuden pelin nimeltään mintonette, jota oli tarkoitus pelata sisätiloissa joukkuepelinä. Pelissä yhdistyi tenniksen ja käsipallon piirteitä. Hiljattain kehitetty koripallo alkoi yleistyä alueella, ja mintonetten oli tarkoitus olla koripalloa pehmeämpi urheilulaji pelattavaksi sisätiloissa YMCA:n iäkkäämpien jäsenten kanssa, jotka silti tarvitsivat liikuntaa.

Ensimmäisissä säännöissä Morgan määritteli kentän ja verkon koon, pelaajien määrä oli vapaa. Kummallakin joukkueella oli yhdeksän vuoroparin aikana kolme syöttövuoroa per vuoropari, eikä palautukseen käytettävien kosketusten määrää rajoitettu. Peli nimettiin lentopalloksi ja se alkoi levitä ympäri Yhdysvaltoja useisiin YMCA-opistoihin.

Suomeen laji levisi 1920-luvulla, kun vuonna 1927 Helsingin NMKY:n ja Suomen Nuorten Kristillisten Liiton palveluksessa toiminut rovasti Heimer Adolf Virkkunen vieraili Yhdysvalloissa Massachusettsin Springfieldin opistossa, jossa hän pääsi tutustumaan lentopalloon. Palattuaan Suomeen hän käynnisti lentopallotoiminnan NMKY:n piirissä. Lajia kutsuttiin aluksi kaaripalloksi, ja ensimmäiset ottelut lajissa pelattiin 1930-luvun alkupuolella Helsingin Mustasaaren seurakuntien leirikeskuksessa.

Lentopallo liitettiin vuonna 1939 Suomen Koripalloliiton alaisuuteen. Myöhemmin liitto muuttui Suomen Koripallo- ja Lentopalloliitoksi. Suomi osallistui ensimmäistä kertaa lentopallon maailmanmestaruuskisoihin vuonna 1952 ja Euroopan-mestaruuskisoihin vuonna 1955. Seuraavana vuonna 1956 perustiin Suomen Lentopallokomitea ja kolme vuotta myöhemmin tästä vuonna 1959 Suomen Lentopalloliitto. Kansallinen lentopalloliiga Suomeen perustettiin vuonna 1994. Sarjan nimi on ollut vuodesta 2010 lähtien Lentopallon Mestaruusliiga.

Pelin säännöt

Pelin täydelliset säännöt ovat hyvin monimuotoiset, mutta pääperiaate on yksinkertaisempi. Yksi toisen joukkueen pelaajista aloittaa pallon syöttämällä (heittämällä pallon ilmaan ja lyömällä sitä kädellä tai käsivarrella) kentän takarajalinjan takaa verkon yli vastaanottavan joukkueen kenttäpuoliskolle. Vastaanottava joukkue ei saa antaa pallon koskea kenttään. Joukkue voi koskettaa palloa enintään kolme kertaa, mutta yksittäinen pelaaja ei saa koskettaa palloa kahta kertaa peräjälkeen. Tyypillisesti kahdella ensimmäisellä kosketuksella luodaan hyökkäyspaikka, jonka tarkoituksena on lyödä pallo takaisin verkon yli siten, että syöttänyt joukkue ei pysty estämään pallon osumista kenttäpuoliskonsa pintaan.

Palloa jatketaan ja molemmilla joukkueilla on omalla vuorollaan aina kolme sallittua kosketusta, kunnes joukkue onnistuu iskemään pallon vastustajan kenttäpuoliskon pintaan ja voittamaan pallon, tai kunnes joukkue tekee virheen ja häviää pallon. Pallon voittanut joukkue saa pisteen ja syöttää seuraavan pallon.

Ottelun voittaa ensimmäisenä kolme erää voittanut joukkue. Erävoittoon joukkue tarvitsee 25 pistettä kahden pisteen erolla, joten tilanteessa 24–24 jatketaan niin kauan, että toinen joukkue saavuttaa kahden pisteen eron. Mikäli tilanne on neljän erän jälkeen 2–2, viides erä pelataan 15 pisteeseen kahden pisteen erolla. Palloa saa iskeä kaikilla ruumiinosilla, mutta sitä ei saa ottaa kopiksi tai heittää.

Kilpaileminen

Lentopallon menestyneimpiä maita miesten sarjassa ovat olleet Brasilia, Yhdysvallat, Serbia ja Venäjä. Yhdysvallat ja Venäjä ovat menestyneet myös naisten sarjassa, niiden lisäksi hyvin ovat pärjänneet myös Kuuba, Italia ja Kiina. Euroopan-mestaruuskisoissa parasta menestystä ovat keränneet Itä-Euroopan maat, joissa lentopallo on suuressa suosiossa. Neuvostoliiton miesten lentopallojoukkue oli eniten mestaruuksia voittanut joukkue maailmassa. Runsaasti lentopallomenestystä Euroopassa ovat keränneet myös Unkarin, Puolan ja Bulgarian joukkueet.