Koripallon historia Yhdysvalloissa

Koripallo on kahdella viiden hengen joukkueella pelattava peli, jota pelataan suorakulmion muotoisella kentällä tyypillisesti sisätiloissa. Kumpikin joukkue yrittää tehdä pisteitä heittämällä pallon vastustajan maaliin, joka koostuu vaakatasossa korkealla sijaitsevasta verkollisesta renkaasta, jota kutsutaan koriksi.

Koripalloa voidaan pitää ainoana suurena urheilulajina, jonka juuret ovat täysin pelkästään Yhdysvalloissa. Koripallon kehitti James Naismith joulukuussa 1891 Massachusettsin Springfieldin YMCA:ssa, jossa hän työskenteli liikunnanopettajana. Ensimmäisessä järjestämässään koripallopelissä Naismith käytti maaleina kahta persikkakoria, josta peli sai nimensä.

Oppilaat innostuivat koripallosta ja sana uudesta pelistä lähti leviämään nopeasti. Monet tahot pyysivät Naismithiltä pelin kirjallisia sääntöjä, jotka hän sitten julkaisi tammikuun 1892 Triangle-lehden numerossa. Vaikka koripallon kilpailukausi sijoittuukin talveen, sitä pelataan ympäri vuoden kaikkialla maailmassa. Varsinkin Yhdysvalloissa peli on erittäin suosittu, ja koreja näkee kaikkialla. Pelaajia on vuoden jokaisena kuukautena leikkipaikoilla, liikuntahalleissa, koulujen pihoilla, omakotitalojen pihatiellä ja kesäleireillä.

Pelin varhainen historia

Koripallon ensimmäisinä vuosina pelaajien määrä joukkueessa vaihteli pelialueen koon mukaan, mutta vuonna 1894 joukkueet alkoivat pelata viidellä pelaajalla, kun pelialueen koko oli alle 167,2 neliömetriä (1 800 neliöjalkaa). Tästä kaksi kertaa suurempaan kentän pinta-alaan asti pelattiin seitsemällä pelaajalla ja vielä sitäkin suuremmalla kentällä vastaavasti yhdeksällä pelaajalla. Seuraavana vuonna pelaajien määrä pudotettiin toisinaan joukkueiden yhteisellä sopimuksella viiteen, ja vuonna 1897 sääntöihin merkittiin viiden kenttäpelaajan määrä, mikä on säilynyt vielä näihin päiviin saakka.

Koska Naismith ja viisi alkuperäistä koripallon pelaajaa olivat kotoisin Kanadasta, ei ole yllätys, että seuraava maa, jossa koripalloa pelattiin Yhdysvaltojen ulkopuolella, oli nimenomaan Kanada. Koripallo esiteltiin vuonna 1893 Ranskassa, seuraavana vuonna Englannissa ja pian sen perään myös Australiassa, Kiinassa ja Intiassa sekä vuosisadan vaihteessa myös Japanissa.

Kentät olivat pelin alkuvaiheessa hyvin epäsäännöllisen muotoisia ja niillä saattoi olla peliä häiritseviä esteitä, kuten pilareita, portaita ja muita rakennelmia. Vuonna 1903 laadittiin sääntö, jonka mukaan kentän rajojen on oltava suoria. Kori oli alkuvaiheessa rautainen rengas, jossa oli suljettu verkko, josta pallo palautettiin käyttämällä tikapuita, sauvaa tai verkkoon sidottua ketjua. Avoimet verkot otettiin käyttöön 1912–1913.

Korit oli usein kiinnitetty parvekkeisiin, joten sivulliset pystyivät helposti torjumaan pallon menemisen koriin parvekkeelta käsin. Tämän vuoksi korien taakse piti rakentaa levyt estämään pelin häiritseminen. Levyt muuttuivat puisiksi taustalaudoiksi ja tästä pian lasisiksi. Taustalevyjä myös siirrettiin useampaan otteeseen keskemmälle kenttää takarajasta jatkuvien rajasta ulos astumisten ehkäisemiseksi. Koripallossa käytetiin ensimmäisen kahden vuoden aikana jalkapalloa, mutta ensimmäiset koripallot sidotuilla saumoilla tuotiin pian markkinoille. Pallot sitomattomalla saumalla  virallistettiin 1948–1949.

Koripallon suosion kasvu

Koripallon suosio ja merkitys kasvoi tasaisesti mutta hitaasti ensimmäisinä vuosikymmeninä toisen maailmansodan jälkeen niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa. Peli hankki hiljalleen suosiota pikku hiljaa kasvaneen televisionäkyvyyden ansiosta, mutta sen suosio räjähti kunnolla käsiin vastan 1980-luvulla kaapelitelevision myötä. Tuolloin pelanneiden huippupelaajien, kuten Magic Johnsonin, Larry Birdin ja Michael Jordanin, sekä pelin kasvaneen näkyvyyden ansiosta koripallo nousi nopeasti amerikkalaisen urheilun etusivulle perinteisten lajien baseballin ja amerikkalaisen jalkapallon rinnalle.

Ensimmäinen koripallon ammattilaisliiga oli National Basketball League (NBL), joka perustettiin vuonna 1898. Tuolloin pelikenttää ympäröi kanaverkkoa muistuttava häkki, jonka tarkoitus oli pitää pelaajat erossa usein vihamielisistä katsojista. Kanaverkko korvattiin pian naruista punotulla verkolla, josta pelaajat saattoivat kimmota kentälle kuin nyrkkeilykehän nyöreistä. Lama vaikutti ammattilaiskoripalloon, ja NBL jouduttiin organisoimaan uudelleen 1937. Uusi Basketball Association of America (BAA) perustettiin 1946, ja nämä kaksi yhdistyivät vuonna 1949 muodostaen National Basketball Associationin (NBA).