Koripallon ansioitunein legenda Michael Jordan

Vuonna 1963 syntynyt Michael Jeffrey Jordan on yhdysvaltalainen ammattilaiskoripalloilija, olympiaurheilija, liikemies ja näyttelijä. Michael Jordan hallitsi koripallokenttiä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun loppupuolelle saakka. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista. Jordan johdatti Chicago Bullsin kuusi kertaa NBA-mestaruuteen ja ansaitsi viisi kertaa NBA:n arvokkaimman pelaajan tittelin. Viisi runkosarjan arvokkaimman pelaajan titteliä ja kolme tähdistöottelun arvokkaimman pelaajan titteliä saanut Michael Jordan on NBA-historian ansioitunein koripalloilija.

Nuoruus ja yliopistokoripalloura

Michael Jordan syntyi New Yorkin Brooklynissa 17. helmikuuta 1963, mutta nuoruutensa hän vietti Pohjois-Carolinan Wilmingtonissa. Hän oli hyvin kilpailullinen jo nuorena ja halusi voittaa aina jokaisen pelin, johon hän osallistui. Hänen isänsä James kuvaili myöhemmin, että hänen pojallaan on syntymässä saatu kilpailuongelma ja että suurimman osan ajasta hän koettaa päihittää lähinnä itsensä. Jordan kirjautui sisään Pohjois-Carolinan yliopistoon Chapel Hillissä vuonna 1981. Hänestä tuli nopeasti tärkeä osa koulun koripallojoukkuetta. Yliopiston joukkue voitti vuoden 1982 NCAA:n ykkösdivisioonan mestaruuden ottelussa, jossa Jordan teki viimeisen tarvittavan korin Georgetownin yliopiston päihittämiseksi. Michael Jordan valittiin myös NCAA:n vuoden yliopistopelaajiksi vuosina 1983 ja 1984. Vuoden 1984 kesäolympialaiset järjestettiin Los Angelesissa ja tuolloin myös Michal Jordan teki ensiesiintymisensä olympialaisissa Yhdysvaltojen koripallojoukkueessa. Joukkue voitti kisoissa kultaa. Jordan osallistui myös vuoden 1992 olympialaisiin Espanjan Barcelonassa, jolloin hän auttoi yhdysvaltalaisjoukkuetta saavuttamaan jälleen kultaa.

Ammattilaisura NBA:ssa

Jordan lopetti yliopiston ensimmäisen vuoden jälkeen lähteäkseen pelaamaan NBA:han, jonne hänet varasi Chicago Bulls. Hän osoittautui nopeasti tärkeäksi pelaajaksi kentällä ja johdatti joukkueensa pudotuspeleihin 28,2 pistekeskiarvolla per ottelu kyseisellä kaudella. Otteidensa ansiosta Jordan palkittiin NBA:n vuoden tulokkaan palkinnolla ja hänet valittiin tähdistöotteluun. Vuonna 1985 Jordan suoritti tutkintonsa maantieteessä ja jatkoi ammattilaiskoripalloilua. Hänen toinen kautensa oli rikkonainen loukkaantumisen takia, mutta kaudella 1986–1987 hän alkoi tehdä ennennäkemätöntä tulosta. Hänestä tuli ensimmäinen pelaaja Wilt Chamberlinin jälkeen, joka rikkoi 3 000 pisteen rajan yhden kauden aikana. 1980-luvun loppuun mennessä Chicago Bulls oli noussut merkittäväksi joukkueeksi NBA:ssa, ja Jordanin otteet olivat suuressa roolissa tämän menestyksen takana. Bulls pääsi itäisen konferenssin finaaleihin vuonna 1990 ja voitti ensimmäisen NBA-mestaruutensa seuraavana vuonna päihittämällä Los Angeles Lakersin. Nousevana NBA:n supertähtenä Jordan tuli tunnetuksi voimakkuudestaan ja ketteryydestään kentällä sekä johtamiskyvystään. Vuonna 1992 Chicaco Bulls voitti toisen NBA-mestaruutensa päihittämällä finaalissa Portland Trail Blazersin. Joukkue voitti mestaruuden myös seuraavana vuonna ja hallitsi koripallon maailmaa.

Ammattilaisura NBA:ssa

Vietettyään vuoden baseballin parissa Jordan palasi parketeille Chicago Bullsin paidassa. Hän johdatti joukkueen mestaruuteen vielä kolme kertaa ennen lopettamistaan kauden 1997–1998 jälkeen. Tuolloin hän liittyi Washington Wizards -joukkueen organisaatioon osaomistajana ja koripallotoimintojen johtajana. Jordan palasi kuitenkin vielä kentälle Wizardsin joukkueessa vuonna 2001 kahden kauden ajaksi ennen lopullista pelaajauransa päättymistä.

Muilla aloilla

Kaikkien yllätykseksi Jordan ilmoitti koripallokauden 1992–1993 jälkeen vetäytyvänsä koripallosta ja lähtevänsä baseball-uralle. Hän pelasi baseballia yhden kauden Birmingham Barons -joukkueessa kopparina. Tämä päätös syntyi pian sen jälkeen, kun kaksi teini-ikäistä ryöstäjää ampui hänen isänsä ryöstön yhteydessä. Koripallouransa lisäksi Jordan on toiminut useissa menestyneissä liiketoimissa ja yrityksissä. Hän on tehnyt mainossopimuksia muun muassa Niken, Hanesin, Coca Colan, Gatoraden, McDonald’sin ja Chevroletin kanssa. Vuonna 1996 Jordan näytteli livetoimintaa ja animaatiota sekoittavassa Space Jam -elokuvassa, jossa hänen seuranaan esiintyivät muun muassa animoidut Väiski Vemmelsääri ja Repe Sorsa. Jordan käynnisti vuonna 1998 myös oman ravintolaketjunsa, jonka pihviravintolat heijastelevat Jordanin omaa makua ja tyyliä.