Koripallo Suomessa


Vaikka koripallo on toiseksi suosituin pallopeli maailmassa, on se Suomessa silti edelleen selvästi alempiarvoisemmassa asemassa muihin lajeihin rinnastettuna.

Koripallolla on Suomessa vain 17 110 lisenssipelaajaa eikä pelejä juurikaan isoilla areenoilla pääse vielä seuraamaan.

Tästä huolimatta Suomen koripallomaajoukkue, Susijengi, puskee kovalla otteella eteenpäin kansainvälisillä kisakentillä, ja on omalta osaltaan tehnyt hienoa työtä suomalaisen koripallon kunniaksi. Vaikka arvokisamitalia saadaan edelleen odotella eikä maailmanlaajuinen menestys ole ollut huomattavaa, on ainekset tähän kaikkeen kuitenkin jo selvästi kypsymässä.

Vuonna 2014 Susijengi pääsi ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuskisoihin ja on siitä asti pysytellyt tiiviisti otsikoissa. Moni suomalainen on jo tunnustautunut intohimoiseksi korisfaniksi ja Susijengin kannattajaksi. Joukkueen nousu takaisin EM- ja MM tasolle on varmasti vaikuttanut merkittävästi siihen, että koripallon harrastajaluvut ovat lähteneet nousuun ja laji on saanut paljon uusia nuoria lupauksia. Suosion kasvua on myöskin vauhdittanut varmasti aijemmin niin niukasti taltioitujen otteluiden lisääntynyt televisiointi. Nykyisin jokaista ottelua pääsee seuraamaan tv:n välityksellä, ainakin maksullisilta urheilukanavilta.

Basket.fi- sivusto puolestaan pitää huolen suomikoriksen uusimpien käänteiden ja saavutusten uutisoinnista. Se on erinomainen kanava koripalloaiheisten uutisten seuraamiseen ajantasaisesti sekä oman suosikkijoukkueen tilastolukujen silmällä pitämiseen. Mikäli itse mielii ottaa osaa keskusteluun, kannattaa vierailla koripallo.com- sivuston suositulla foorumilla. Siellä koripalloharrastajat ja penkkiurheilijat pääsevät vapaasti ääneen, rakkaudesta lajiin.

Suomalaisen koripallon historiaa

Suomikoriksen historia on ollut varsin vaiherikas jo heti alkuajoilta lähtien. Laji ei saanut osakseen helpointa mahdollista starttia, mutta kova tahto ja ammattimainen ote on Suomen joukkueella kuitenkin ollut aina. Koripalloa on Suomessa pelattu 1900- luvun alkuajoilta lähtien ja vuonna 1927, oltiin jo ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissa. Suomen koripalloliitto sai alkunsa vuonna 1939. Pitkään laji kuitenkin pysytteli lähinnä pääkaupunkiseudun hupina, ja vasta 1940- luvun jälkeen se alkoi nopeasti levitä myös muualle maahan.

Aluksi koripallo kärsi muun muassa erinäisistä ennakkoluuloista ja oli varsin ala-arvostettu urheilulaji. Sotien jälkeen urheiluseurat kärsivät pitkään heikosta taloudellisesta tilanteesta, mikä sekin vaikeutti koripallon etenemistä ihmisten suosioon. Pelipaikoista ja välineistä oli pulaa. 1950- luvulle asti tilanne pysyi varsin kehnona, eikä useilla seuroilla välttämättä ollut kuin yksi ainoa pallo käytössään.

Vuonna 1948 mormonit saapuivat suomeen Yhdysvalloista ja osoittivat innokkuutta pelata suomalaisjoukkueita vastaan. Päästiin taas pelaamaan kunnon matseja ja ottamaan oppia uusilta vastustajilta.

Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut koripallon saralla järjestettiin vuonna 1950. Suomi oli tällöin mukana karsinnoissa, mutta rahkeet eivät riittäneet kisoihin asti. Suomi kärsi edelleen taloudellisesta niukkuudesta, joka tuskin olisi edes antanut mahdollisuutta lähteä kalliille pelireissulle, kauas Argentiinaan asti. Suomen joukkueen kehitys kuitenkin pistettiin merkille ja se saikin kehuja osakseen. Suomelle annettiin hyvä ennuste.

Kesäolympialaisiin Suomen maajoukkue pääsi vuonna 1960, joista vahvasta pelistä huolimatta jäi mitali saamatta ja Suomi pääsi lopulta sijalle 11.

1967 järjestettiin Suomessa koripallon EM- kilpailut ja kotijoukkue sijoittui tällöin kuudenneksi.

1960- lukua pidetään suomalaisen koripallon menestysvuosina, jonka jälkeen taso ja saavutukset olivat vaihtelevia.

2000- luvulla tapahtui paljon uudistuksia ja muutoksia ja muun muassa ensimmäinen suomalainen pelaaja, Hanno Möttölä, pääsi NBA:n riveihin. Vuonna 2011 Suomi oli takaisin EM- kentillä ja pääsi mukaan kamppailemaan puolivälieräpaikasta, häviten kuitenkin lopulta Slovenialle.

Tämän päivän koripallokansa seuraa silmä kovana muun muassa Lauri Markkasen uraa, ja odotukset ovat korkealla. Markkanen pelaa Chicago Bulls- joukkueessa ja on lunastanut paikkansa Suomen uutena koripallolupauksena.

Petteri Koponen on puolestaan toinen kuuma nimi, sekä niin ikään pelannut NBA:ssa. Tällä hetkellä hän vaikuttaa FC Barcelonan väreissä. Koponen aloitti uransa vuonna 1996 ja on edelleen kovassa iskussa.