Koripallo konsolipelien maailmassa

Koripallo on eräs maailman suosituimmista joukkuepeleistä ja NBA lukeutuu maailman suurimpiin ja suosituimpiin urheiluliigoihin. Nämä ovat olleet vuosikymmenten ajan suosittuja teemoja myös konsolipelien maailmassa. Nykyään tarjolla on yhä edistyneempiä versioita suosituista koripallosarjoista, oli valintasi sitten hyperrealistinen koripallosimulaatio tai arcadetyyppinen hauskanpito kavereiden kanssa. Suosituimpia simulaatiopelejä tällä hetkellä ovat NBA 2K -sarjan pelit sekä NBA Live -sarja. Arcadepeleissä vaihtoehtoja riittää enemmänkin, mutta eräs hauskimmista tämän kategorian koripallopeleistä on NBA Jam -pelisarja.

NBA 2K18

NBA 2K18 on Visual Conceptsin kehittämä ja 2K Sportsin julkaisema koripallosimulaattori, joka on yhdeksästoista julkaisu NBA 2K -pelisarjassa. NBA 2K18 julkaistiin syyskuussa 2017 Windowsille, PlayStation 3:lle ja 4:lle, Nintendo Switchille, iOS:lle, Androidille sekä Xbox Onelle ja 360:lle. Pelin kantta koristaa tällä kertaa Boston Celticsiä edustava Kyrie Irving. Lisäksi pelistä on julkaistu erikoisversioita, joiden kannessa on Shaquille O’Neil, sekä kanadalainen versio Toronto Raptorsin DeMar DeRozanin kuvalla.

NBA 2K18

Monet pelaajat ovat kritisoineet NBA 2K18 -pelissä olevia mikromaksuja. Mikäli niitä ei oteta huomioon, peliä pidetään yleisesti pelisarjansa parhaana versiona tähän mennessä. Mikromaksuilla pelaaja voi tehdä kosmeettisia päivityksiä ja parantaa räätälöityjen pelihahmojen tilastoja. Pelissä voi voi kuitenkin kerätä pelaamalla pisteitä ja ostaa kaikki saatavilla olevat tuotteet pelin sisällä kuluttamatta lainkaan ylimääräistä rahaa, jos näin haluaa toimia.

Parannettu tekoäly ja pelaaminen

NBA 2K18:n pelaamisen simulointi on todella kehittynyttä ja parempaa kuin missään aiemmin saatavilla ollussa pelissä. Jokaisella yksittäisellä NBA-pelaajalla sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa on pelaajakohtaisesti räätälöity tekoäly, jonka myötä pelaaja toimii vastaavasti kuin oikean maailman vastineensa. Pelaajien tekoäly onkin 2K18:n merkittävin kehitysaskel pelin edellisiin versioihin nähden. Tekoälyn ansiosta sinun on mietittävä tarkemmin strategiaasi tietyissä tilanteissa.

Nettipelaaminen on saatavilla kaikissa pelimuodoissa ja se toimii virheettömästi. Useita NBA-pelaajamalleja on kehitetty muun muassa valaisun ja grafiikan suhteen. Nettipelissä on uusi naapurustotila, jossa voit kävellä ympäriinsä räätälöidyllä pelaajahahmolla yhdessä muiden nettipelaajien kanssa. Naapurustotilassa voit rakentaa oman NBA-uran, pelata tietovisailuja ja pelata katukoriskisoja muiden nettipelaajien kanssa. Yleisesti ottaen NBA 2K18 on paras PS4:lle tai Xbox Onelle saatavilla oleva NBA-simulaatiopeli, jonka pelaaminen ja grafiikat ovat kehittyneet edellisestä versiosta. Mikromaksut heikentävät pelin kokonaisarvosanaa, mutta eivät tee siitä huonoa peliä.

NBA Live 18

NBA Live 18

NBA Live 18 on koripallosimulaatiopeli, jonka tuottaja on EA Tiburon ja julkaisija EA Sports. Peli julkaistiin syyskuussa 2017 PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle, ja se on kaikkiaan kahdeskymmenesensimmäisen julkaisu NBA Live -koripallopelien sarjassa. Sarjan edellinen osa NBA Live 16 julkaistiin vuonna 2015. Vaikka NBA Live 18:n peliominaisuudet ovat saaneet jonkun verran kritiikkiä, sitä pidetään kuitenkin merkittävänä parannuksena pelisarjassa, minkä ansiosta peli on saanut sarjan parhaat arvostelut sitten NBA Live 10 -version.

Pelin suurimpana kehitysaskeleena on pidetty sen parempaa grafiikkaa koripalloilijoiden mallintamisessa. Pelaajien kasvot, pelipaidat ja jopa kengät ovat huomattavasti yksityiskohtaisempia kuin aiemmissa osissa. Lisäksi pelaaminen on huomattavasti helpommin lähestyttävämpää uusille koripallosimulaatioiden pelaajille. NBA Liven pelaaminen on helpompi oppia kuin NBA 2K18:n, koska peli ei ole teknisesti yhtä edistynyt. Joidenkin pelaajien mielestä NBA Liven pelaaminen tuntuu enemmän arcademaiselta kuin varsinaiselta simulaatiolta edellä mainittuun peliin verrattuna. Toiset pelaajat taas varmasti myös arvostavat tätä, elleivät he kaipaa äärimmäisen realistista simulaatiota.

Pelikausitila jää hieman kevyeksi, mutta on silti nautittavaa pelattavaa. Pelissä on uusi The One -niminen uratila, jossa pelaaja voi pelata katukorista ja nousta ylös rankingissa. Lisäksi NBA Live 18:ssa on uutuutena naisten koripallosarja, mutta nettipelejä ei tässä WNBA-sarjassa kuitenkaan pysty pelaamaan. Muuten pelin nettipelimuoto toimii erinomaisesti.

NBA Jam: On Fire Edition

NBA Jam on vuodesta 1993 julkaistu koripallopelisarja, joka kehitettiin alun pelin Midwayn arcadepeliksi. Peli alkoi kerätä suosiota sen realististen digitalisoitujen grafiikoiden ja liioittelevan kaksi vastaan kaksi -pelityylinsä ansiosta. Alkuperäisessä NBA Jamissa pelaajat pysyivät hyppäämään monta kertaa itseään korkeammalle ja tekemään epäinhimillisiä donkkeja samalla, kun pelaajat pysyivät tönimään vastustajiaan vapaasti edestään. Pelissä oli myös runsaasti salaisia pelihahmoja sekä mahdollisuus seurata pelaajien tilastoja ja ennätyksiä pelisessioiden välissä.

NBA Jam

NBA Jam: On Fire Edition on NBA Jam -pelisarjan paras peli, vaikka siitä ei olekaan tehty päivitettyä versiota uusimman sukupolven pelikonsoleille. Peli toimii kuitenkin Xbox Onella taaksepäin yhteensopivana Xbox 360 -versiona. NBA Jam on täydellinen koripallopeli pelattavaksi ystävien tai perheen kanssa hauskaa pitäessä. Peli on helppo oppia jopa kaikkein aloittelevimmillekin pelaajille ja nuoremmille lapsille. NBA Jamissa voi pelata toisiaan vastaan tai joukkuetilassa tietokonetta vastaan, ja molemmat pelimuodot ovat hauska tapa viettää aikaa.

Uusin NBA Jam -versio tuntuu pelattavuudeltaan lähes samalta kuin aiemmat versiot, mutta sen ohjaus ja liikkuminen ovat aikaisempaa kehittyneemmät. Uskomattomat donkit ja heitot tuntuvat uudessa versiossa vielä hauskemmilta kuin aiemmissa versioissa. Vaikka kyseessä onkin vanhempi Xbox 360 -peli, sen grafiikat ja pelianimaatiot ovat kuitenkin kestäneet aikaa ja toimivat hyvin vielä Xbox Onellakin. Jos pidät arcademaisista koripallopeleistä ja sinulla on ystäviä käymässä luonasi, NBA Jam: On Fire Edition on loistava valinta.

Runsaasti valinnanvaraa

Koripallopelejä on saatavilla runsaasti erilaisille konsoleille ja myös mobiiliversioina. Jos sinulla ei ole itselläsi konsolia, voit kokeilla koripallopelejä myös selainversioina. Jos koripallo ei ole oma lajisi, voit heittää tikkaa, kaataa keiloja tai pyöräyttää kuulaa. Mutta niiden konsolin omistavien pelaajien, jotka ovat vasta kiinnostuneet koripallopeleistä, kannattaa ensimmäistä koripallopeliä hankkiessaan miettiä, millaista pelimuotoa he haluavat mieluiten pelata. Modernit simulaatiot tarjoavat erittäin kehittyneen tekoälyn ja runsaasti erilaista säätövaraa pelistrategioiden parissa, mutta ne saattavat olla liiankin teknisiä aloittelevalle ja lajia vähemmän tuntevalle pelaajalle, jolle parempi vaihtoehto saattaa olla arcademaisempi peliversio.