Harlem Globetrotters

Harlem Globetrotters on vuonna 1926 perustettu näytöskoripalloa pelaava joukkue. Ensimmäisinä vuosina joukkue tunnettiin nimellä Chicago Globetrotters, jonka jälkeen nimeksi vaihtui ensin New York Harlem Globetrotters ja sen jälkeen nykyinen muoto Harlem Globetrotters. Joukkueen virallinen päämaja on Atlantassa Yhdysvalloissa, ja sillä on myös ulkomaiden toimisto Pekingissä Kiinassa. Joukkueen omistaa tällä hetkellä Herschend Family Entertainment, presidenttinä toimii Howard Smith ja joukkueen päävalmentajina Jimmy Blacklock, Lou Dunbar ja Barry Hardy. Harlem Globetrottersin sinistä, valkoista ja punaista väriä yhdistävä peliasu mukailee värimaailmaltaan ja teemaltaan Yhdysvaltain lippua.

Sekoitus peliä ja teatteria

Harlem Globetrottersin pelityylissä yhdistyy niin urheilullisuus, teatraalisuus kuin komediakin. Joukkueen tunnuskappaleena toimii Brother Bonesin esittämä vihelletty versio kappaleesta Sweet Georgia Brown. Globetrottersin maskottina toimii Globie-niminen hahmo, jonka päänä on maapallo. Vuosittain Harlem Globetrotters esiintyy yli 450 livetapahtumassa ympäri maailmaa. Historiansa aikana joukkue on ehtinyt pelaamaan jo yli 26 000 näytösottelua 122 eri maassa, joukkue vieraili Suomessa vuonna 2017. Vaikka nykyisistä näytösotteluista osa pelistä on etukäteen suunniteltua, pelit itsessään eivät ole valmiiksi sovittuja lopputuloksen kannalta. Vaikka vastustajat eivät sekaannut Globetrottersien tekemiin näyttäviin temppuihin omassa puolustuspäässään, he pelaavat kuitenkin tosissaan saadessaan pallonhallinnan hyökkäyspäässä. Karkeasta sanottuna pelistä noin 20–30 prosenttia on todellista peliä ja loput näytöstä. Globetrotters hävisi tästä syystä kerran yleisön valtavaksi pettymykseksi Washington Generalsille.

Sekoitus peliä ja teatteria

Globetrotters osallistui alkuvaiheissaan koripallon ammattilaisten maailmanmestaruusturnaukseen, jonka se myös voitti vuonna 1940. Globetrotters nousi otsikoihin myös vuonna 1948, kun se päihitti suuren yleisömäärän edessä erään Yhdysvaltojen parhaista valkoisten pelaajien muodostamasta joukkueesta, Minneapolis Lakersin, nykyisen Los Angeles Lakersin. Jossain vaiheessa Yhdysvaltojen kuuluisimman joukkueen titteliä pitänyt joukkue alkoi jäädä pikku hiljaa NBA:n nousun varjoon, varsinkin kun NBA-joukkueet alkoivat kerätä riveihinsä afroamerikkalaisia pelaajia 1950-luvulla. Globetrottersin Chuck Cooperista tuli ensimmäinen NBA:han varattu afroamerikkalainen pelaaja vuonna 1950 Bostonin joukkueeseen. Hänen joukkuekaverinsa Nat Cliftonista tuli pian sen jälkeen ensimmäinen NBA-sopimuksen tehnyt afroamerikkalainen pelaaja, kun New York Knicks osti hänen sopimuksensa Globetrottersilta.

Joukkueen historia

Globetrottersin juuret juontavat alun perin 1920-luvulle Chicagon eteläpuolelle, missä kaikki alkuperäiset joukkueen jäsenet varttuivat. Joukkue aloitti nimellä Savoy Big Five esiintymällä marraskuussa 1927 avatussa Savoyn tanssisalissa, jossa afroamerikkalaisista pelaajista koostunut joukkue esitti näytöspelejä ennen tanssiaisten alkua. Vuonna 1928 joukkue ajautui erimielisyyksiin ja osa pelaajista erosi ryhmästä, osa lähti kiertämään Illinoisin osavaltiota esiintyen nimellä ”Globe Trotters”. Vuonna 1929 ryhmän manageri ja promoottori Abe Saperstein valitsi joukkueen kotipaikaksi ja samalla nimeksi New Yorkin Harlemin, koska Harlemia pidettiin tuolloin afroamerikkalaisen kulttuurin keskuksena ja nimen ajateltiin antavan joukkueelle lisää salaperäisyyttä. Globetrotters ei itse asiassa edes pelannut Harlemissa ennen vuotta 1968 eli vasta neljäkymmentä vuotta joukkueen muodostamisen jälkeen.

Joukkueen historia

Globetrotters alkoi hiljalleen lisätä otteisiinsa huumoria, mihin joukkuetta ohjasi vuonna 1941 mukaan tullut Reece ”Goose” Tatum. Lopulta joukkue tuli paremmin tunnetuksi viihteellisestä esiintymisestään kuin urheilullisuudestaan. Globetrottersin esityksissä käytetään uskomatonta pallonhallintaa ja koordinaatiota, ja temppuihin sisältyy usean pallon käyttöä, tasapainottelua ja muuta taituruutta toisinaan pelin säännöistä välittämättä.

Kuuluisia pelaajia

Harlem Globetrottersin riveissä on nähty vuosien aikana useita kuuluisia koripalloilijoita. Globetrottersin pelaajista sellaiset suuruudet, kuten esimerkiksi Willie ”Wee” Gardner, Wilt ”Tse Stilt” Chamberlain, Nat ”Sweetwater” Clifton ja Connie ”The Hawk” Hawkins siirtyivät myöhemmin pelaamaan NBA:han. Globetrottersin ensimmäinen naispuolinen pelaaja oli vuonna 1985 joukkueeseen liitetty olympiakultamitalisti Lynette Woodard. Koko historiansa aikana joukkueessa on pelannut yhteensä 13 naispelaajaa. Globetrottersissa ovat myös pelanneet jossain vaiheessa koripallon Hall of Fame -jäsenet Ernie Banks, Bob Gibson ja Ferguson Jenkins.