1990-luvun koripallodynastia Chicago Bulls

Chicago Bulls on vuonna 1966 perustettu yhdysvaltalainen NBA-koripallojoukkue, jonka kotiareena on Illinoisissa Chicagossa sijaitseva United Center, jossa kotiottelunsa pelaa myös NHL-joukkue Chicago Blackhawks. Chicago Bulls pelaa NBA:n itäisessä konferenssissa ja keskisessä divisioonassa. Joukkue voitti tähtipelaajansa Michael Jordanin johdolla kuusi NBA-mestaruutta vuosina 1991, 1992, 1993, 1996, 1997 ja 1998. Tätä aikakautta pidetään yleisesti yhtenä NBA-koripalloilun suurimmista dynastioista. Chicago Bulls on jäädyttänyt Jordanin pelinumeron 23 lisäksi myös Scottie Pippenin pelinumeron 33. Michael Jordanin lisäksi Bullsissa pelannut Derrick Rose on saanut runkosarjan arvokkaimman pelaajan palkinnon.  Jordan, Pippen ja joukkueen valmentaja Phil Jackson on kaikki nostettu koripallon Hall of Fameen. Chicago Bulls hankki vuonna 2017 NBA:han varatun Lauri Markkasen oikeudet. Chicago Bullsin vuoden 1996 joukkuetta pidetään yleisestä yhtenä NBA-historian parhaista joukkueista, joka löi aikoinaan useita ennätyksiä, jotka pysyivät voimassa vielä vuosikausien ajan. Joukkueen menestys 1990-luvun aikana oli myös vahvasti vastuussa siitä, että NBA:n suosio kasvoi todella kovaa vauhtia ympäri maailmaa. Joukkue voitti seitsemän vuoden aikana kuusi mestaruutta, joihin sisältyi kolme peräkkäistä mestaruusvuotta kahteen kertaan. Bulls oli tuolloin ensimmäinen yli 70 ottelua yhden kauden aikana voittanut NBA-joukkue. Joukkueen 72 voiton ennätys yhden kauden aikana pysyi voimassa vuoteen 2016 saakka, kunnes Golden State Warriors saavutti yhden kauden aikana 73 voittoa.

Chicago Bullsin historia

Chicago Bulls oli järjestyksessään kaupungin kolmas NBA-joukkue, ja se perustettiin vuoden 1966 alussa. Edelliset joukkueet olivat Chicago Stags ja Chicago Packers/Zephyrs. Joukkueen perusti entinen ammattilaiskoripalloilija Dick Klein, joka toimi Bullsin hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana alkuvuosien ajan. NBA:n laajentumisen yhteydessä järjestettiin varaustilaisuus, jonka myötä Bulls sai hankkia pelaajia jo valmiista joukkueista seuraavaa kautta varten. Kauden valmentajaksi valitun Johnny Kerrin valmentama joukkue pääsi ensimmäisellä kaudellaan runkosarjan jälkeen pudotuspeleihin asti tähtipelaajinaan muun muassa Guy Rodgers, Jerry Sloan ja Bob Boozer. Neljän kauden jälkeen joukkueen fanien kiinnostus alkoi tippua, kun joukkue ei enää ollut päässyt pudotuspeleihin varhaisen vaiheen menestyksen jälkeen. Klein jättäytyi pois johtajan paikaltaan ja palkkasi tilalle Philadelphia 76ersin Pat Williamsin, joka uudisti joukkueen pelaajakokoonpanoa ja muun muassa loi joukkueen Benny the Bull -maskotin. Williamsin johdolla joukkue selvisi pudotuspeleihin neljänä vuonna peräkkäin ja pelien katsojamäärät nousivat yli kymmeneen tuhanteen, kun ne olivat olleet heikoimmillaan alle tuhannessa. 1970-luvulla Bullsin luottopelaajina toimivat Jerry Sloan, Bob Love, Chet Walker, Norm Van Lier sekä Clifford Ray ja Tom Boerwinkle. Neljän 50 voiton kauden jälkeen Williams palasi Philadelphiaan ja Bullsin alamäki alkoi. Valmentajana toiminut Motta siirtyi myös toimitusjohtajan tehtäviin. Joukkue selvisi vielä parina vuotena pudotuspeleihin, mutta kaudella 1975–1976 Bulls jäi läntisen konferenssin viimeiseksi runkosarjassa voitettuaan kauden 82 ottelusta ainoastaan 24. Dick Motta sai väistyä joukkueesta, ja hänen tilalleen tuli valmentajaksi Ed Badger. Bullsin valmentajan paikalla kävi tämän jälkeen vielä useita yrittäjiä, mutta joukkue ei onnistunut saamaan menestystä.

Jordanin aikakausi

Vuonna 1984 Chicago Bulls varasi kolmannella vuorolla Michael Jordanin. Joukkue pääsi pudotuspeleihin, mutta tippui ensimmäisellä kierroksella. Jordan kuitenkin vakuutti tulokaskaudellaan voittaen muun muassa vuoden tulokkaan palkinnon ja joukkueen pistepörssin useassa kategoriassa. Seuraavalle kaudelle joukkueessa vaihtui omistaja, toimitusjohtaja sekä valmentaja. Tulosta alkoi tulla kuitenkin vasta seuraavalla kaudella, kun valmentajaksi vaihtui nyt Doug Collins. Joukkueeseen hankittiin myös pelaajat Horace Grant ja Scottie Pippen. Kun joukkueen menestystekijät olivat nyt kasassa, 1990-luvun alussa käynnistyi yksi ikimuistoisimmista NBA-dynastioista – Michael Jordanin johtama Chicago Bulls.

Jordanin aikakausi