Michael Jordanin huikeat saavutukset


Mies, joka on äänestetty useita kertoja kaikkien aikojen parhaaksi koripalloilijaksi. Mies, joka on valittu viisi kertaa NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja voittanut liigan pistekuninkuuden 10 kertaa. Mies, joka on valittu 1900-luvun parhaaksi Pohjois-Amerikkalaiseksi urheilijaksi. Kuka on Michael Jordan ja kuinka hän saavutti asemansa?

Pelikenttien tähti

Michael Jeffery Jordan syntyi 17. helmikuuta vuonna 1963 New Yorkin Brooklynissä. Pikkupoika kiinnostui jo nuorena koripallosta, ja heitteli palloa roskakoriin, kunnes isä rakensi perheen takapihalle korit pojilleen. Jordanilla oli kova kilpailuvietti, ja hän harjoitteli ahkerasti kehittyäkseen aina vain paremmaksi. Yhdeksäsluokkalaisena teininä pituutta oli kertynyt jo 173 cm ja ensimmäiset donkkaukset alkoivat onnistumaan. Lukioon siirtyessä poikaa ei otettu mukaan koulun joukkueeseen. Jordan jatkoi sinnikästä harjoittelua ja kolmantena vuonna hänet hyväksyttiin lukion edustusjoukkueeseen. Joukkueen kanssa hän pääsi osallistumaan lukiojoukkueiden leirille, jossa Jordanin taidot huomattiin saman tien. Hän saikin useita yhteydenottoja eri yliopistoilta, ja valitsi lopulta Pohjois-Carolinan yliopiston. Yliopiston peleissä hän teki ensimmäisellä kaudella 13,5 pistettä jokaista peliä kohti. Toisena vuonna hänet valittiin yliopistoliigan parhaaksi pelaajaksi. Jordanin silloinen valmentaja, Dean Smith, suositteli lahjakkaalle nuorelle NBA:n hakuihin osallistumista. Vuonna 1984 Jordan osallistui hakutapahtumaan ja Chicago Bulls teki varauksen.

Tästä alkoi pitkä matka, jonka Jordan kulki Bullsien kanssa. Jordanin pelityyli ja hurja kamppailuhalu herätti heti myös yleisön huomion. Joukkueen katsojamäärät kasvoivat ja koripallon näkyvyys lisääntyi. Yleisöä tuli peleihin varta vasten Jordania katsomaan. Jordan pelasi Chicago Bullsin riveissä vuosikausien ajan, voittaen joukkueen kanssa kuusi liigamestaruutta. Katsomon mieleen on jäänyt kolmikko Jordan-Pippen-Grant, joka herätti kauhua vastustajissa. Jordanin vastustajat joutuivat kehittämään ”Jordan Rules” –pelityylin, jossa kolme puolustajaa pitivät huolen hänen aisoissa pitämisestä. Bullsin valmentaja löysi vastalääkkeen myös tähän taktiikkaan kolmiopelistä. Vuonna 1993 Jordan siirtyi vuosien harkinnan jälkeen syrjään koripallon maailmasta ja kokeili siipiään baseballissa. Lahjat eivät riittäneet korkeimmalle tasolle saakka, vaan hän pelasi toiseksi korkeimmalla alasarjatasolla. Jordan on kertonut baseball-vuosien olleen elämänsä parasta aikaa mahtavan joukkuhengen ansiosta. Kahden vuoden päästä baseball-maailman mullistuksien jälkeen Jordan teki valinnan ensimmäiseen liigaan nousun tai lopettamisen välillä, ja valitsi paluun koripallokentille. Jordan palasi Chicago Bulls –riveihin, jossa pelasi aina vuoteen 2003 saakka, pitäen muutama vuoden tauon 1999-2001 valmentaja Phil Jacksonin erotuksen seurauksena. Noina välivuosina hän loi siteet Washington Wizards-joukkueeseen, jonka riveissä hän pelasi viimeiset vuotensa. Kun Jordan laittoi pelivarusteet naulaan lopullisesti vuonna 2003, myös vastustajat ja heidän kannattajansa osoittivat suosiota legendaariselle pelaajalle.

Sittemmin Jordan on ostanut NBA-joukkuueen Charlotte Bobcatasin pysyen näin mukana koripallokuvioissa. Pelikentillä häntä ei ole enää kuitenkaan nähty.

Jordan pelaajana

Jordan pelasi suurimman osan urastaan heittävänä takamiehenä. Pituutta hänellä on 198 cm, mikä yhdistettynä huimaan ponnistusvoimaan teki hänestä pelottavan vastustajan. Jordan oli erityisen vahva pistemiehenä, ja hänellä oli kyky ratkaista tärkeitä tilanteita. Pelityyli teki Jordanin pelaamisesta todella näyttävää ja rohkeaa, joten ei ole ihme, että yleisö rakasti häntä. Miehen harjoittelumotivaatio ja voitontahto olivat raudanlujia, ja hän halusikin olla kaikkia muita tähtipelaajia parempi.

Jordan pelaajana

Lukuisten ennätysten ja pistemestaruuksien lisäksi Jordan on voittanut NBA:n mestaruuden kuusi kertaa, ja olympiakultaa maajoukkueen kanssa kaksi kertaa. Hänen roolinsa koripallon ja liigan näkyvyyden kannalta on ollut erittäin suuri. Jordan on yksi maailman parhaiten markkinoiduista urheilijoista. Muun muassa Nike nimesi Air Jordan –kengät hänen mukaansa. Hän pelasi vuodet 1984-1985 Niken kengissä, maksaen joka ikisestä pelistä sakkoa kenkien väärän värin vuoksi. Jordan on kerännyt peli- ja sponsorisopimuksillaan hurjan omaisuuden. Forbes on listannut Jordanin 20. vaikutusvaltaisemmaksi henkilöksi koko maailmassa.